Psoriasis symptomer læs dem her og bliv klogere

For tusinder år siden fremstillede man psoriasis som en form for spedalskhed. I dag er det klart, at psoriasis er en immunologisk lidelse, som ikke smitter. Psoriasis patienter støder beklageligvis på problemer, når man skal ind på- eller skal fungere på arbejdsmarkedet. Det kan være alt lige fra overhovedet det, at få et job eller en uddannelse til forholdet til kollegaer og arbejdsgiver. Derfor ønsker de fleste at der findes en effektiv kur eller i det mindste noget, der kan mindske og lindre denne gådefulde sygdom. Kingbo i Odder har en psoriasis shampoo og en håndsæbe der hjælper effektivt mod psoriasis, læs selv kundernes positive erfaringer om denne shampoo (som hedder Kløende hovedbund) og håndsæben (Håndsæbe til kløende hud) læs selv på Kingbo´s Trustpilot profil, du finder de omtalte produkter ved at trykke her.

Psoriasis er bestemt ikke nogen rar hudsygdom, og dette gælder både m.h.t. symptomer, hvordan sygdommen udarter sig og i det hele taget kosmetisk. I nogle få tilfælde kan patienten udvikle en egentlig psoriasis-gigt. En del psoriasis patienter har ingen kløe eller kun en overkommelig kløe, mens enkelte med psoriasis i udbrud er stærkt plaget af kløen. I nogle tilfælde er der væske fra sår. Alkoholmisbrugere oplever ofte en øget tendens til kløe.

Psoriasis symptomer

Psoriasis symptomer hvordan behandles de korrekt

En del patienter er stærkt psykisk hæmmede på grund af det kosmetiske, hvor friluftsaktiviteter om sommeren vil blotlægge de dele af huden, der ellers er dækket ind. At gå i vandet selvom havsalt og solens stråler og indholdet af D-vitamin har en gavnlig indvirkning på sygdommen er for nogle omfattet af stærke hæmninger, fordi de opfatter andres blikke som et udtryk for afsky ved en konfrontation med synet af hudlidelsen. At gå i mørkt tøj over drysset med skæl skaber for endnu andre en psykisk barriere, mens det selvfølgelig m.h.t. negle psoriasis ikke er heldigt at skulle arbejde på en måde, hvor hænderne ikke kan undgås at blive set. Ifølge Psoriasisforeningen prøver de fleste patienter at opleve perioder, hvor de er lede og kede af sig selv. Man afdækker kroppen i tøj, og gemmer alt, hvad der hedder shorts og T-shirts væk, fordi man ikke vil have, at andre ser ens hudlidelse læs mere her på Psoriasisforeningen. I sådan en situation kan det for de helt unge være noget af en overvindelse at gå i byen for at finde en sexpartner eller en kæreste. Man føler, at man er ulækker og at det bliver pinligt at komme hjem med en ny partner og smide tøjet, uden at man har fået ’advaret’ denne person om sin psoriasis. Og tænk hvis man har smurt sig med fedtet creme, for at holde sygdommen nede? De mest blufærdige kan endda føle, at det er nødvendigt at kræve lyset slukket. Selv patienter, der har måttet slås med sygdommen i mange år, og som har en fast partner, kan have det svært med sin seksualitet. Når alt dette er skrevet skal det dog også siges, at man sagtens kan have et godt sexliv som psoriasispatient. Ofte har psoriasis ikke en nævneværdig fysisk betydning for seksuelle udfoldelsesmuligheder. Det kan være ubehageligt at blive kælet på for en psoriasisplet, hvis man har en kløende psoriasis, men det er også alt, og det glemmes sikkert i ’kampens hede’. Lykkeligvis er de områder, hvor psoriasis er mest almindelig, ofte ikke særligt synlige.

Den medicinske forklaring på sygdommen sætter fokus på udviklingen af overhudshudceller, hvor patienter udvikler hudceller seks gange hurtigere end normalt. For meget overhud ser man ofte som tykke hvide skæl, og hvor lang tid et udbrud varer, er forskelligt fra patient til patient. Heldigvis oplever mange psoriasispatienter lange perioder uden udbrud. Man kan møde psoriasis alle steder på en patients krop. Nogle patienter oplever bare en lille rød skold på armen, mens andre må imødese heftige udbrud af plamager, der dækker det meste af kroppen, og som kræver længere hospitals- eller kurophold. Psoriasis ytrer sig sædvanligvis på albuer, knæ, negle, ansigt, hårbund, balder og håndflader. Psoriasisudbruddet i sig selv er en form for betændelsesreaktion uden bakterier. For at dæmpe et udbrud tilfører kroppen ekstra blod og ekstra mange hvide blodlegemer til de områder på huden, hvor psoriasis florerer. Den øgede gennemstrømning af blod forklarer, hvorfor psoriasispletten “rødmer”, og der skal ikke kradses meget, før blodet kommer.

Den form, der er mest forekommende fra patient til patient ses som både hvide eller røde skjolder på huden, hvorfra skæl drysser ned, hvis man kradser sig. Dette kan så på sin side lede til egentlige sårdannelser. Mest almindelig møder man disse pletter på leddenes strækflader, så det er ofte albuer og knæ der rammes, ellers kan man se det i hovedbunden, på hændernes knoflader og på benene. Når der her refereres til hyppighed antydes det, at der findes forskellige former for psoriasis

Diagnoserne varierer fra den lige nævnte kronisk plague psoriasis til 2) guttat psoriasis, som er små dråbeformede pletter 3) invers psoriasis, som sidder i hudfolder f.eks. armhuler 4) sebo-psoriasis som f.eks. sidder i hovedbunden som pletter 5) negle-psoriasis, der ytrer sig som små fordybninger i neglepladen 6) pustulos psoriasis, som oftest sider under fødder og i håndflader som væskefyldte blærer 7) generaliseret erytroderm psoriasis som er den sværeste form, fordi den samles over hele kroppen som højrøde, varme og skældende skjolder og 8) Psoriasisartrit som gigtlidelsen, der alene sidder i kroppens led uden at være synlige. Denne række af forekomster sammenfatter sygdommen.

Hudsygdommen forekommer overalt på kloden, men med afvekslende hyppighed. I Danmark er ca. 3 % eller 165.000 danskere ramt af psoriasis i forskellig grad. Hvor hårdt, man rammes, skifter en del. De fleste har en mild sygdom, med kun få plamager, og man rammes alene i perioder i løbet af livet. Sygdommen opstår især på grund af arvelige faktorer, men også som følge af psykosomatiske faktorer som stress, alkoholmisbrug, tobaksafhængighed, medicinske bivirkninger (beta-blokkere) og dele af din kost. Dette varierer imidlertid også en del. Om psoriasis bryder ud, hænger altså sammen med dit immunforsvars tilstand. Psoriasis opstår almindeligvis, når kroppen belastes for meget.

Lægevidenskaben har langt fra afdækket alle mekanismerne ved psoriasis. Status quo er, at man konkluderer, at sygdommen er flersidet, hvilket dybest set antyder, at man ikke helt er i stand til at kunne forklare én bestemt årsag til sygdommen. Psoriasis synes at bryde ud på grund af en pludselig ubalance i immunsystemet, som på sin side sætter en negativ proces i gang i kroppen. Derfor er vi nu kommet så langt, at forskere leder helt inde i generne efter det, der måske kan forklare fremkomsten af denne lidelse.