Hvordan inddeler man psoriasis på huden

Man inddeler typisk psoriasis i tre forskellige sværhedsgrader; Mild, moderat og svær. Omkring 75% af alle, der har sygdommen, har den med mild sværhedsgrad. De resterende har den i enten moderat eller svært. Man inddeler sygdommen i sværhedsgrader, da det er ideelt, når lægen skal vælge en passende behandling. Den milde form kan som regel håndteres med lokalmidler, mens der skal skrappere midler til, hvis du er bærer at den moderate eller svære. Men hvordan inddeler man så, i de forskellige sværhedsgrader?

Psoriasis på huden – Mild psoriasis

Hvis du har psoriasis i mild grad, så har du det på mindre end 2% af din krops overflade. Når man har den milde form, så opstår psoriasis pletter typisk på knæ, albuer, hænder, fødder og hårbund. Selvom det er steder hvor de hyppigst forekommer, så kan de også dukke op i ansigtet. Oftest kan mild psoriasis holdes i skak med en mild Læsø shampoo som du kan finde lige her, til kroppen kan du bruge håndsæben med Læsø salt, håndsæben hedder Sæbe til tørre pletter, som du også finder på linket.

Psoriasis på huden – Moderat psoriasis

Du har moderat psoriasis, hvis du har det på mellem 2 og 10 % af kroppen. Hvis du har moderat psoriasis, så findes det typisk på ben, arme, kroppen og i hårbunden. I dette tilfælde er det ikke sikkert det er tilstrækkeligt med Læsø shampoo, men prøv evt først og se om det ikke skulle klarer psoriasis generne for dig. Hvis det intet hjælper kan du overveje om det er nødvendigt at supplere med lysbehandling og tabletbehandling. Om man skal have lysbehandling eller tabletbehandling, afhænger af, hvor på kroppen psoriasissen sidder, hvor meget den generer og hvor udbredt den er.

Psoriasis på huden – Svær psoriasis

Hvis din krop er dækket af psoriasis på mere end 10%, så har du en svært grad af psoriasis. Der er formentlig store hudområder på din krop, der er dækket af psoriasis pletter. Ydermere kan din hud være meget rød og falde af i flager. For at få det under kontrol, er det oftest nødvendigt med en skrap behandling såsom lysbehandling, tabletter eller en kombination.